Zdravé město Ústí nad Labem pomohlo zorganizovat školení kuchařek

17. 10. 2023
Více než čtyři desítky kuchařek mateřských a základních škol poznalo nové metody přípravy jídla. 

 

Nezisková organizace Centrum podpory zdraví z.ú. zorganizovala dne 30. 8. 2023 ve spolupráci se Zdravým městem Ústí nad Labem a společností Bidfood Czech Republic s.r.o. školení pro kuchařky z mateřských a základních škol.

Semináře, pro které poskytla prostory ZŠ Mírová, se zúčastnilo přes 40 kuchařek z Ústí nad Labem. Tematické zaměření je každý rok jiný, tentokrát se kuchaři specializovali na nové trendy přípravy pokrmů tak, aby dětem chutnaly, dostatečně je zasytily a zároveň odpovídaly zásadám nutričního doporučení a byly také finančně dostupné.

Školením provázeli kuchaři z Bidfood Gastrostudia v Kralupech nad Vltavou Jakub Minařík a Petr Konečný. Přítomen byl také Pavel Melich, specialista na školní stravování, který ochotně odpovídal na dotazy kuchařek. Prezentována byla příprava jídla metodou sous-vide, tzv. „ve vakuu“. Jde o postup, kdy jsou potraviny uvařené rovnoměrně uvnitř i na povrchu, a tudíž si zachovávají šťavnatost, vůni, vitaminy a minerální látky. K dispozici byla i ochutnávka takto připraveného hovězího, vepřového, kuřecího a krůtího masa, dále různých druhů příloh od rýže a brambor až po cous-cous, tarhoňu nebo červenou čočku. 

Letošní ročník byl velmi pozitivně hodnocen jak ze strany kuchařek, tak i ze strany lektorů.

foto z akcefoto z akcefoto z akce