24.3.2017

Rady města Ústí nad Labem 22. 3. 2017

2. Pro velkoplošnou opravu Štefánikovy ulice byl vybrán zhotovitel
Na základě vyhlášené veřejné zakázky s názvem „Štefánikova – velkoplošná obnova obrusné vrstvy vozovky“, která bude realizovaná díky úsporám města, schvalovali radní vítěze zakázky dle doporučení výběrové komise. Vítězem se stala společnost STRABAG a.s., Odštěpný závod České Budějovice.
Předmětem veřejné zakázky je realizace velkoplošné obnovy obrusné vrstvy vozovky Štefánikova. Zakázka spočívá v odfrézování stávající obrusné vrstvy v tl. 5 cm v celé šíři, provedení vyrovnávek a výškové úpravy prvků sítí technického vybavení území s následnou strojní pokládkou nové obrusné vrstvy ACO 11 tl. 5 cm. Napojení mezi novou a původní obrusnou vrstvou bude realizováno proříznutím s následnou pružnou zálivkou. V prostoru křižovatky s ul. Masarykova se nachází světelně signalizační zařízení, jehož součástí jsou detekční smyčky zafrézované ve vozovce. Vybraný uchazeč zajistí jejich odstranění a obnovu.
Vzhledem k dopravnímu významu dotčené komunikace budou práce prováděny pouze s částečným omezením provozu, případné krátkodobé úplné uzavírky bude možné realizovat pouze o víkendech, avšak se zachováním veřejné linkové dopravy.

3. Návrh vyhlášky k zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství
Rada města projednávala aktualizaci míst, kde je řešen zákaz požívání alkoholických nápojů. Souhlasila tak s návrhem nové obecně závazné vyhlášky města Ústí nad Labem o zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství. Návrh vyhlášky vychází svojí strukturou z vyhlášky stávající (OZV č. 1/2010), přičemž byl zachován i stejný princip plošné regulace, kdy došlo k rozšíření vymezených ploch, na kterých je požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství zakázáno.
Rozšíření lokalit bylo provedeno na základě požadavků jednotlivých městských obvodů a dále na základě doporučení Městské policie Ústí nad Labem dle jejich monitorování během roku 2016.
Výjimky bude povolovat rada města. Konečné slovo ke znění vyhlášky budou mít zastupitelé na dubnovém jednání.

Rozšíření se týká těchto lokalit:
Městský obvod Ústí nad Labem – město:
Ø hranice křižovatky Klíšská – Londýnská, dále Klíšská – Špitálské náměstí –
Masarykova – Pařížská – V. Hradební – Bratislavská – W. Churchilla –
Londýnská
Ø hranice křižovatky Malá Hradební – U Nádraží – V. Hradební – Lidické náměstí
– Malá Hradební
Ø hranice křižovatky U Chemičky – Špitálské náměstí – Masarykova –
Pařížská – V. Hradební – U Trati – Revoluční – U Chemičky

Městský obvod Ústí nad Labem – Severní Terasa:
Ø veřejné prostranství definované celým územím městského obvodu
Ústí nad Labem – Severní Terasa

Městský obvod Ústí nad Labem – Neštěmice:
Ø ul. Neštěmická k příjezdové cestě k ZŠ dále podél cesty a areálu školy –
křižovatka Neštěmická x Rozcestí – ul. Rozcestí – Obvodová (směrem ke
hřbitovu) – ul. Neštěmická – zpět k příjezdové cestě k ZŠ
Ø sídliště Skalka – křižovatka Na Skalce x Peškova – dále ul. Peškova, vč. ulic
Picassova – zpět ke křižovatce Na Skalce x Peškova
Ø sídliště Mojžíř – křižovatka Hlavní x Horní, dále ul. Hlavní po křižovatku s ul.
Jindřicha Plachty – ul. Jindřicha Plachty až k Blanskému potoku, dále podél
Blanského potoka ke křižovatce Hlavní x Horní

Městský obvod Ústí nad Labem – Střekov:
Ø Střekovské nábřeží od Mariánského mostu (vč. prostoru pod mostem) až
k hranicím křižovatky s ul. Železničářská
o Novosedlické nám. vč. přilehlého parku a parkoviště, Kojetická ul. od
Novosedlického nám. až k výjezdu z parkoviště
Ø Ul. Děčínská od křižovatky s ul. Žukovova, ul. Železničářská až ke druhé
křižovatce s ul. U Stanice
Ø Ul. Žukovova od křižovatky s ul. Děčínská až ke Střekovskému nábřeží vč.
prostoru křižovatky Žukovova x Kozinova x Varšavská s výjimkou prostoru
vstupu do Činoherního studia
Ø Truhlářova ul. od křižovatky s ul. Žukovova až ke schodům do ul.
Jeseninova, ul. Purkyňova od křižovatky s ul. Dobrovského až ke křižovatce s ul. Žukovova, ul. Bratří Mrštíků ke křižovatce s ul. Purkyňova

4. Dotace pro městské obvody v celkové výši 1,4 mil. korun
Rada města Ústí nad Labem rozpočtové opatření v celkové výši 1 400 tis. Kč. Statutárním městem tak budou podpořeny kulturní aktivity a akce, jejichž pořadatelem bude příslušný městský obvod.
MO město, MO Neštěmice a MO Střekov obdrží neinvestiční dotaci ve výši 300 tis. Kč. MO Severní Terasa se stala od roku 2016 spolupořadatelem akce „Duhový běh“ s předpokládanými náklady 200 tis. Kč, proto celková neinvestiční dotace pro MO Severní Terasa činí 500 tis. Kč.

12. Rada vyhlásila další dotace Zdravého města
Statutární město Ústí nad Labem vyhlásilo 13. kolo Dotačního programu Projektu Zdravé město a místní Agenda 21 pro rok 2017. V souladu s Plánem zdraví a kvality života 2017 a Strategií rozvoje města Ústí nad Labem 2015–2020 byla vybrána následující témata:
1. Zvelebování vzhledu veřejného prostoru ve městě (v okolí komunikací i v meziblocích, guerilla gardening, výsadba, okrašlovací aktivity, úklidové akce apod.)
2. Zapojení do osvětových kampaní a akcí (např. Národní dny bez úrazu, Evropský týden mobility, Dny zdraví apod.)
3. Posílení místního patriotismu (založeném na lokálních tradicích – kulturních, spor-tovních, historických, společenských, turistických apod.)
Smyslem vyhlašovaného 13. kola Dotačního programu Projektu Zdravé město a místní Agenda 21 je podpora projektů přispívajících ke vzniku či rozvoji veřejně prospěšných aktivit, pro cílovou skupinu místní komunity v kterékoli věkové kategorii, oslovené v podávaném projektu. Termín podání žádostí je od 1. 5. do 11. 6. 2017 včetně.

14. Priority města z pohledu občanů
Zdravé město Ústí nad Labem jako člen Národní sítě Zdravých měst uspořádalo tradiční veřejnou diskuze v rámci „Fóra Zdravého města“. V diskuzi, která se konala 21. 11. 2016, se občané vyjádřili se k tomu, co by ve svém městě chtěli změnit. Následně byla v prosinci 2016 vyhlášena anketa, která měla výstupy z fóra ověřit případně doplnit o jiné (četnost odpovědí byla 2073). Dle metodiky pak průnikem umístění témat na fóru a v anketě vzešly „ověřené priority“, tj. priority, které se současně vyskytovaly nejčastěji na fóru i v anketě:
- častější výsadby stromů a jejich údržba
- zvýšení bezpečnosti v Žižkově ulici
- chybějící autobusové nádraží
- chybějící zeleň na Mírovém náměstí

- neudržované soukromé objekty
- pokutování a dohled nad nepořádkem, např. odhazování nedopalků
- více hřišť pro sportování mládeže (otevřeno do večerních hodin, využití zdarma) – vedení města
- chybějící dopravní koncepce města
- propojení MHD s jezerem Milada
Jednotlivé priority byly radou města uloženy k řešení příslušným odpovědným garantům.

17. Plán výstavby záchytného parkoviště
Město požádalo společnost České dráhy o předložení nabídky na prodej pozemků p. č. 3418/1 a p. č. 3418/4 vč. budovy č. p. 3558, vše v k. ú. Ústí nad Labem. V těchto prostorách by tak město zřídilo záchytné parkoviště pro občany.
V současné době užívá město pozemky p. č. 3418/1 a 3418/4 v k. ú. Ústí n. L. na základě smlouvy o výpůjčce uzavřené s ČD na dobu od 1. 5. 2016 do 30. 4. 2017. Předmětné pozemky navazují na pozemky p. č. 3418/3 a p. č. 3419/3 v k. ú. Ústí nad Labem ve vlastnictví Statutárního města Ústí nad Labem. Jedná se o pozemky bývalého autobazaru v Přístavní ulici. Odhadovaný počet parkovacích míst 60 – 80 s plánovaným výběrem parkovného ve výši cca 20 Kč/den, tj. roční výnos pro město cca 440.000 Kč. Tato investice by se tedy za dva roky městu vrátila zpět. Po vyjednávání s ČD radní i majetková komise odsouhlasili odkup nemovitostí za kupní cenu 820.000 Kč. Definitivní rozhodnutí učiní zastupitelstvo.

24. Na dovýsadbu městské vinice byly přijaty dary od patronů
Městská vinice byla založena dne 9. 9. 2016. Základ vinice tvoří čtyřicet čtyři hlav révy vinné – odrůdy Cerason, která byla vybrána po konzultaci s Cechem českých vinařů a byla vysázena odbornou firmou. V druhé etapě výsadby, která proběhne 7. dubna 2017, bude vysázena odrůda Solaris, opět na návrh Cechu českých vinařů. K dovýsadbě byly navrženy tzv. „patronát nad hlavou révy vinné“ v ceně 1.000 Kč/hlava. Radní k tomuto účelu schválili přijetí daru ve výši 1.000 Kč od jednotlivých patronů, jejichž seznam je uveřejněn v závěru zprávy. Každý patron obdrží certifikát patrona výsadby jedné hlavy révy vinné a potvrzení o přijetí daru od města Ústí nad Labem. Dovysazeno bude asi 25 nových hlav.

25. Podporu Hraničáře budou řešit zastupitelé
Spolek Veřejný sál Hraničář požádal o dotaci 1,5 mil. korun, kterou chce organizace využít na spotřebu energie, propagaci, kulturní produkci, služby (účetnictví, správa webu, grafika, půjčovné filmů atp.), dohody na PČ a PP a mzdy nových zaměstnanců. Rada města měla k požadované částce výhrady a rozhodnutí o udělení dotace přenechala na jednání zastupitelstva. Podpora veřejného sálu byla řešena v rámci dotačních programů, podpora byla schválena na akce v celkové výši 258 tis. korun a současně získal sál 120 tis. na náklady spojené s činností.

Dotace z rozpočtu města
Rada města projednávala rozsáhlé materiály k poskytování dotací v mnoha oblastech. Téměř všechny odsouhlasené dotace na celoroční kulturní činnosti budou řešeny v zastupitelstvu. Řešeno bylo 33 žadatelů s požadovanou částkou o dotace ve výši 2,866 mil. korun. V oblasti reprezentace města byli řešeni 4 žadatelé s celkovou požadovanou částkou 438 tis. korun. Na akce mimořádného významu žádalo 7 organizátorů s celkovou částkou 1,335 mil. korun. I požadavky na podporu celoroční kulturní činnosti byly předloženy v hojném počtu, požadavek byl až na 1,492 mil. korun.
Z fondu rady města byly schváleny 4 aktivity: Vydání brožury o historii bývalé obce Brná u příležitosti 960 let od první zmínky – 50 tisíc korun, podpora činnosti Obce Baráčníků Mladá-Neštěmice – 10 tisíc korun, Koncerty v budově Českého rozhlasu – 40 tisíc korun a Divadelní zahrada ČRO Sever – 50 tisíc korun.
V oblasti cyklistiktiky byla podpořena Ústecká freeridová organizace se svojí NIGHT DUAL SHOW – 20 tisíc korun a Jan Vácha na Ústecký pohár horských kol – 25 tisíc korun.
Projednány byly i podpory na akce mimořádného významu v oblasti sportu (např. grand prix v boxu nebo v atletice, Velká cena v plavání, karate a další). Všechny projekty budou předloženy zastupitelům k definitivnímu schválení.
Rada také schválila podporu celoročního sportování dětí a mládeže do 18 let.Tato oblast je velmi rozsáhlá, rozpočet je stanoven až na 7 mil. korun. Zkontrolováno bylo 3 224 dětí a přerozděleno bude 5.712.800 korun.

35. Vyhlášeno výběrové řízení na ředitele ústecké zoo
Rada města vyhlašuje výběrové řízení na obsazení vedoucího pracovního místa ředitele Zoologické zahrady Ústí nad Labem. Požadavky byly stanoveny standardně:
• ukončené vysokoškolské vzdělání
• nejméně 3 roky praxe v manažerské funkci
• organizační, komunikační a řídící schopnosti
• praxe v oboru výhodou
• aktivní znalost anglického jazyka
• orientační znalosti ve financování příspěvkové organizace
• bez záznamu v rejstříku trestů
• předpokládaný termín nástupu 1. 7. 2017
Přihlášky je nutné zaslat ve lhůtě nejpozději do 5. 5. 2017 do 12 hod. Pohovory s uchazeči jsou plánovány na druhou polovinu května 2017.
Jmenováni byli členové komise pro otevírání obálek ve složení:
Předseda: MUDr. Jiří Madar, náměstek primátorky
Členové: PhDr. Jana Müllerová, PhD., vedoucí OMOŠ
Ing. Radka Jakoubková, vedoucí PTO OMOŠ

Radní jmenovali také komisi a náhradníky členů komise pro výběrové řízení ve složení:
Předseda: MUDr. Jiří Madar, náměstek primátorky
Členové: PaedDr. Květoslava Čelišová, členka RM
PhDr. Jana Müllerová, PhD., vedoucí OMOŠ
Ing. Radka Jakoubková, vedoucí PTO OMOŠ
Mgr. Erich Kočner, ředitel ZOO Košice
MVDr. Martin Hovorka, Ph.D., ředitel ZOO Brno
Dr. Ing. Radomír Habáň, ředitel ZOO Olomouc

Náhradníci: Pavel Dufek, člen RM
Ing. Petr Čolas, ředitel ZOO Ostrava

patroni hlavy vinné révy:
Ing. Věra Nechybová
hejtman Oldřich Bubeníček
Mons. Jan Baxant
Prof. JUDr. Pavel Šámal, PhD.
Prof.PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D.
Doc. RNDr. Martin Balej, PhDr.
Jaroslav Doubrava

Kateřina Urbančíková a Luděk Urbančík
MUDr. Jiří Tajchner, JUDr. Ilona Tajchnerová
Richard Link a MUDr. Jaroslava Homolová

Případné doplňující informace ráda poskytnu na níže uvedeném kontaktu.

tisková mluvčí magistrátu
romana.macova@mag-ul.cz