Kopaná

Nejpopulárnější sport na světě se v našem městě hrál od nepaměti a noví čeští osídlenci navázali na předválečnou tradici zdejších českých klubů (Chabařovice, Neštěmice) a samozřejmě zakládali kluby další. Nejznámějším klubem v Ústí nad Labem se stal SK Ústí nad Labem založený roku 1945, nyní opět jako SK Arma Ústí n. L. Oddíl se dvakrát probojoval i do první československé ligy, vždy na jednu sezónu. Přes velký zájem o fotbal, se však nikdy nepodařilo dostat fotbal v našem městě natrvalo na špičkovou úroveň. A tak mnoho nadějných ústeckých fotbalistů odcházelo do jiných oddílů, kde hráli fotbal na špičkové úrovni. Někteří reprezentovali i bývalé Československo. Na věčnou památku jména těch ústeckých fotbalistů, kteří se nesmazatelně zapsali do historie ústecké i československé kopané:

1. liga v ročníku 1952:
Mistrovství republiky 1952 - 14 účastníků, 13. místo a sestup. Sestava: Křtěn, Matějíček, Lamač, Špindler, Kupsa, Šteigl, Zeman, Cipris, Svoboda, Rambousek, Volek, Svěrek, Bruderhans, Gregor, Hippmann.

1. liga v ročníku 1958 - 1959:
14 účastníků, 14. místo a sestup. Sestava: Žejdlík, Gemer, Richter, Bílek, Weigert, Zuzánek, Ehnert, Fialka, J. Svoboda, Šerpán, Matějka, Antala, Kondač, Vojta, J. Majer, F. Majer, Slezáček, Rössel, Hovorka. Trenér - Karel Kosař.

Další fotbalisté, kteří začínali s fotbalem v Ústí nad Labem a později působili v prvoligových oddílech: Josef Vojta - Sparta Praha (v roce 1964 na olympijských hrách v Tokiu získal s družstvem Československa stříbrnou medaili), Milan Vdovjak - Sparta Praha (začínal v Neštěmicích), Stanislav Pelc - Dukla Praha (Armaturka Ústí nad Labem), Jiří Douda - Sklo-Union Teplice, Václav Budka - (Sparta Praha), Miroslav Mixa (Sklo-Union Teplice), Vladimír Počta (Sklo-Union Teplice), Martin Vaniak (Sigma Olomouc).


Obsah Předchozí kapitola Následující kapitola