Parlamentní volby 1992

Ve dnech 5. a 6. června 1992 proběhly v Ústí nad Labem parlamentní volby. Voleb se zúčastnilo 76,1 % oprávněných voličů. Většina voličů potvrdila vůli pokračovat v ekonomických reformách prováděných ODS a koaličními stranami. Překvapivé bylo druhé místo Sládkových republikánů, kteří v Ústí dostali vůbec nejvíc hlasů v republice.

Z ústeckých kandidátů se stali poslanci Federálního shromáždění Petr Gandalovič (ODS) a ing. Alena Martínková (SPR-RSČ), do České národní rady byli zvoleni Jaroslav Melichar (ODS) a Květa Čelišová (KSČM). Poslanci Federálního shromáždění vykonávali svou činnost pouze do konce roku 1992, kdy byla z důvodu rozdělení ČSFR činnost tohoto parlamentu ukončena.

Komunální volby 1994

V pátek 18. a v sobotu 19. listopadu 1994 rozhodli ústečtí voliči o tom, kdo bude na další 4 roky spravovat město. Výsledky odpovídají politickému spektru názorů obyvatel města a nastoupenému pravicovému trendu komunální politiky po roce 1990. Voleb se zúčastnilo 44,2 % zapsaných voličů.


počet získaných mandátů
ODS10
KSČM7
Čs. strana sociálně demokratická 6
Koalice ODA, KDU-ČSL, KDS, KAN 4
Hnutí důchodců za životní jistoty 3
Koalice SPR-RSČ, SDČR3
Sdružení Strana zelených,nezávislí kandidáti 2
Sdružení LSNS, nezávislí kandidáti 1
Sdružení SPŽR, nezávislí kandidáti 1

Na ustavujícím zasedání městského zastupitelstva 5. prosince 1994 proběhla volba primátora. Na funkci primátora kandidovali dva kandidáti - PaeDr. Gustav Krov za sociální demokracii a MUDr. Josef Jílek za ODS. Při hlasování získal Krov 13 hlasů a Jílek 23 hlasů a stal se novým primátorem města. Náměstky primátora byli zvoleni Ing. Jiří Bavor (ODS), Miroslav Kuba (ODS) a Václav Pucherna (Strana zelených). Při volbě rady nebyli zvoleni kandidáti komunistů a sociálních demokratů, v radě má svého zástupce Hnutí důchodců za životní jistoty, jehož poslanci při hlasování podpořili překvapivě návrhy ODS.

Starosty městských obvodů se stali Mgr. Zdeněk Kavina (ODS) - Ústí-město, Ivan Charvát (ODS) - Střekov, ing. Miroslav Harciník (ODS) - Neštěmice a Petr Cerman (ODS) - Severní Terasa.


Obsah Předchozí kapitola Následující kapitola