Péče o nemocné pohlavními nemocemi

V roce 1926 zřídila v Ústí místní skupina Německé společnosti pro boj s pohlavními nemocemi veřejnou profilaxní stanici, která prováděla každou sobotu a neděli v době od 21 hodin do 4 ráno bezplatná vyšetření a poskytovala poradenskou službu.

Péče o duševně nemocné

Od roku 1936 působila v Ústí nad Labem poradna pro duševně nemocné jako zařízení zemského ústavu pro choromyslné v Horních Beřkovicích. Poradnu řídil beřkovický primář MUDr. Schuhmann a město pro její činnost poskytlo místnost na městském zdravotním úřadu. Poradnu navštěvovalo průměrně 40 pacientů během jednoho poradního dne.

Městský zdravotní úřad

Při městském zdravotním úřadě byla v roce 1922 zřízena hygienická laboratoř provádějící bakteriologické testy vody a masa, hygienická vyšetření a bakteriologické a serologické testy pro potřeby lékařské diagnostiky. Dalším zařízením městského zdravotního úřadu byl tzv. tržní úřad provádějící kontrolu zdravotní nezávadnosti potravin prodávaných na ústeckém trhu, v obchodech a výrobnách potravin. K pravidelné činnosti tržního úřadu patřila kontrola hub prodávaných na ústeckém trhu. V roce 1936 pracovníci úřadu kontrolovali 41 850 kg prodávaných jedlých hub.


Obsah Předchozí kapitola Následující kapitola