TISKOVÁ ZPRÁVA Rady města Ústí nad Labem 8. 7. 2015

13.7.2015

2. Trolejbusová linka číslo 52 byla prodloužena
Radní schválili dodatek smlouvy s Dopravním podnikem města Ústí nad Labem, kterým bylo smluvně zajištěno prodloužení trasy trolejbusové linky číslo 52 na Severní Terasu ve volných dnech. Změněn je také jízdní řád v pracovních dnech na autobusových linkách č. 2, 7, 18 a 19.
Tato změna akceptovala přání občanů na potřebné rozšíření linky, město tak ve prospěch veřejného zájmu vynaloží na změnu dopravy přibližně milion korun navíc.

6. Městský obvod bude provozovat veřejné WC na Střekově
Městský obvod Ústí nad Labem – Střekov má zájem o zprovoznění veřejných záchodků u mostu Dr. Edvarda Beneše, které by byly využívány při akcích konaných na Střekovském nábřeží. Proto radní schválili převod stavby bývalých veřejných záchodků do svěřeného majetku městského obvodu.

7. Řopíky budou bez podmínky města
Rada dala souhlas s provedením zápisu do katastru nemovitostí, kterým budou stavby řopíků trvale uvedeny v katastru nemovitostí. Upustila od podmínky vydání tohoto souhlasu až po uzavření smluvního aktu, kterým by byl zaručen následný převod těchto staveb do vlastnictví města. Rada města tak učinila na základě sdělení Ministerstva obrany, že bezúplatný převod podléhá ještě schvalovacímu procesu Ministerstva financí. Z tohoto důvodu nejsou schopni uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí. Celý proces bude na základě informací z Ministerstva obrany ČR trvat přibližně dva roky a teprve poté může dojít k bezúplatnému převodu nemovitostí.

20. Poskytnutí finanční podpory nestátním organizacím pracujícím v oblasti ochrany obyvatelstva a likvidací mimořádných událostí
Oddělení mimořádných situací odboru životního prostředí má v neinvestiční části výdajového rozpočtu na rok 2015 vyčleněnu částku 220 tis. Kč jako příspěvek na podporu nestátních organizací, které působí na území okresu Ústí nad Labem v oblasti ochrany obyvatelstva a likvidace následků mimořádných událostí, a to na celoroční činnost těchto organizací, anebo na vybavení pro zásahy při mimořádných událostech.
Odbor životního prostředí zveřejnil výzvu na možnost podat žádost o finanční příspěvek z rozpočtu města, finanční limit na jednu žádost je 50 tisíc Kč.
Do uzávěrky podávání žádostí bylo odboru doručeno 20 žádostí, všechny splňovaly podmínky zadané v pokynech. Rada města schválila předložený návrh Komise životního prostředí Rady města Ústí nad Labem na poskytnutí dotace v uvedené oblasti pro rok 2015 v celkové výši 220 tis. Kč. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska - Sbor dobrovolných hasičů Střekov získal například na přilby a pracovní a zásahové oblečení 20 000 Kč. Sbor dobrovolných hasičů Neštěmice dostal 20.000 korun například na vybudování základny na požární sport, na záchranářské lano, na oblečení na požární sport. Podporu získalo například i Sdružení Spirála, Dobrovolnické centrum a Oblastní charita Ústí nad Labem, které jsou členy PANELu humanitárních organizací schopných poskytnout zdravotní, fyzickou, sociální a psychosociální pomoc při mimořádných situacích.
Kompletní seznam poskytnuté podpory bude v usnesení rady města.

21. Změna ve složení Povodňové komise města Ústí nad Labem
Ing. Věra Nechybová se zvolením primátorkou města stala dle vodního zákona předsedkyní Povodňové komise města Ústí nad Labem. Ostatní členy komise volí rada města, která odvolala Martina Hausenblase, MBA, z funkce místopředsedy komise a jmenovala MUDr. Jiřího Madara.

23. Odpolitizování veřejných zakázek
Rada města schválila dodatek č. 3 směrnice RM č. 1/2012 o veřejných zakázkách. Důvodem jsou personální změny ve vedení města Ústí nad Labem, kdy bylo potřeba adekvátně upravit přílohu předmětné směrnice.

Dosavadní přístup účasti radního v komisích byl opuštěn a zaveden byl princip samostatné nezávislé komise bez přímé účasti člena rady města. Radní mají i nadále možnost se komisí účastnit, nicméně pouze coby pozorovatelé bez hlasovacího práva. Jejich účast nadále bude dobrovolná, tedy nově budou moci komise zasedat i bez účasti radního. Od radních byl vznesen požadavek, aby do komisí byli zváni zástupci organizací, kterých se opravy nebo rekonstrukce týkají.

24. Změna organizačního řádu
Personální změny ve vedení města a následné rozdělení jednotlivých kompetencí je nutné promítnout do interních předpisů Magistrátu města Ústí nad Labem. Jednou z těchto norem je organizační řád, kde jsou u primátorky a jejích náměstků uvedeny konkrétní gesční oblasti, za které zodpovídají.
Primátorka města zodpovídá za finance a jejich konsolidaci, rozpočet a evropské fondy, dále za oblast investic a strategického rozvoje města. 1. náměstek zastupuje primátorku v době její nepřítomnosti v rozsahu stanoveném v ust. § 104 odst. 1 zákona o obcích, odpovídá za oblasti školství, kultury, sportu, cestovního ruchu, rovněž i za sociální sféru a zaměstnanost. 2. náměstkovi je svěřen dohled nad majetkem města, společnostmi a organizacemi s majetkovým podílem města, příspěvkovými organizacemi. Odpovídá i za oblast životního prostředí, dopravy, a územního plánování. Radní Yvetě Tomkové historicky zůstává gesce bezpečnosti a prevence kriminality.
Vzhledem ke zvolení pouze dvou náměstků primátorky a s ohledem na fakt, že gesční oblasti jsou rozděleny pouze mezi primátorku a její náměstky, ruší se v kanceláři primátora 2 tabulková místa. Rada města rovněž zrušila rozsáhlou organizační změnu, připravovanou bývalým vedením města, jež měla nabýt účinnosti 1. 10. 2015. Je přesvědčena, že tak rozsáhlé organizační změně musí předcházet delší časový úsek, zejména pokud je do něj zahrnuto období zvýšeného čerpání dovolených zaměstnanců. Je potřeba, aby se seznámila s detaily této změny a tam, kde se názorově neshodne s již vytvořeným návrhem, předpokládá, že ještě dojde k dílčím úpravám v připravené organizační změně. Změna organizačního řádu bude k 1. 1. 2016.

25. V Činoherním studiu se mění vedení

Činoherní studio města Ústí nad Labem, příspěvková organizace mění vedení.
Na funkci ředitele rezignovala Mgr. Kamila Zinčenková, vedení divadla se ujme MgA. Jiří Trnka, kterého jmenovala Rada města Ústí nad Labem, a to na dobu určitou do 30. 6. 2016. Kamila Zinčenková podala svou rezignaci z rodinných důvodů. „Chtěla jsem divadlu pomoci, ale již brzy po svém nástupu jsem zjistila, že nemohu v této pozici

zodpovědně pokračovat, aniž bych tím neohrozila své rodinné zázemí, které je pro mě naprostou prioritou. Mým nejdůležitějším úkolem bylo umožnit přechod zaměstnanců spolku Činoherák Ústí do příspěvkové organizace, což se podařilo. Ostatní úkoly již budou na novém vedení,“ uvedla Zinčenková ke svému odchodu.

S nabídkou vedení divadla soubor opětovně oslovil dosavadního ředitele děčínského divadla MgA. Jiřího Trnku, který s divadlem spolupracuje od loňského roku jako herec v inscenacích Kopanec, Zámek a Jindřich VI. Trnka přání souboru tentokrát vyslyšel. Činoherní studio povede od svého jmenování, ve funkci ředitele děčínského divadla ale zůstává. „Již dříve při svém působení v Děčíně jsem zvládl souběžně více věcí najednou, nadto nebudu prvním ani posledním dvojitým divadelním ředitelem – například můj profesor z DAMU – pan Jan Burian vedl delší čas souběžně Národní divadlo i divadlo J. K. Tyla v Plzni, což jsou mnohem větší instituce. Jsem si jistý, že svou práci pro děčínské divadlo zvládnu ve stejné kvalitě jako dosud, zároveň chci kolegům v Ústí nad Labem pomoci, dokud se nepodaří organizaci stabilizovat a převést na nově připravovanou právní formu veřejnoprávní instituce v kultuře,“ řekl ke svým záměrům Jiří Trnka.

K úkolům nového ředitele bude kromě vnitřních záležitostí divadla patřit také změna zřizovací listiny organizace, která by měla souladu s usnesením zastupitelstva města přinést větší uměleckou svobodu a nezávislost divadla.
Zároveň rada města uložila vedoucí odboru školství, kultury, sportu a sociálních služeb, aby zajistila vyhlášení výběrového řízení na pracovní místo ředitele s účinností od 1. 7. 2016.

26. Financování varianty dálničního převaděče
Rada města revokovala usnesení, kterým bylo schváleno uzavření smlouvy na posouzení možné čtvrté varianty dálničního přivaděče z Děčína, a to bez výběrového řízení. Důvodem revokace však není zavržení této varianty, ale další jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic o financování této studie. Podle prvotních informací bude v případě řešení přivaděče podél Labe tuto studii zadávat na své náklady rovnou ŘSD.

27. Upraven jednací řád rady města
Radní schválili dodatek jednacího řádu, kterým bylo vypuštěno pořizování zvukového záznamu. Ten byl pořizován pouze pro potřeby vyhotovení zápisu. Zápis bude zapisovatelka z kanceláře tajemníka tvořit přímo na jednání rady. Zápisy budou tedy rychle zpracovány a budou k dispozici na webových stránkách města.

29. V Krásném Březně se opraví chodníky
Radní na základě žádosti Městského obvodu Ústí nad Labem - Neštěmice převedli 2,911 milionu korun na opravy chodníků v Krásném Březně, jejichž stav je naprosto tragický. Opravena bude spojnice ulic A. České a Dr. Horákové, dále ulice Neštěmická podél základní školy, části ulice V Oblouku a Vojanova.
Zdrojem dotace pro neštěmický obvod je neinvestiční finanční rezerva finančního odboru.