Primátor odstartoval festival Femina Film

Primátor odstartoval festival Femina Film
26.10.2006
Symbolickým přestřižením filmového pásu v Činoherním Studiu zahájil včera v podvečer primátor města Jan Kubata 23. ročník festivalu Femina Film 2006.

Cílem festivalu je prezentovat autorskou tvorbu režisérek, a iniciovat setkání diváků se zajímavými ženami, které jsou úspěšné ve svých oborech a v rámci doprovodných akcí ukázat i výtvarnou část ženského pohledu na svět. Poprvé v historii Femina Filmu byla udělena vybrané režisérce cena Femina Grande, za autorský přínos s ženským pohledem na svět. Cenu si včera do Činoherního studia přijela osobně převzít režisérka Věra Chytilová. Na udělení této ceny navazuje filmová sobotní část nazvaná Pocta. Půjde o nesoutěžní přehlídku filmů autorky oceněné cenou Femina Grande.

Dnes dopoledne primátor rovněž zahájil soutěžní projekce, které probíhají dnes a zítra v Biografu u Františka. Neděle bude věnována prezentaci světové tvorby dokumentaristek z celého světa.
Patronkou filmového festivalu Femina Film 2006 se stala známá populární moderátorka a šansoniérka Ester Kočičková. Účast dále přislíbila například spisovatelka a režisérka Olga Sommerová, zpěvačka Iva Frühlingová, šéfredaktorka Magdaléna Dietlová, europoslankyně Jana Bobošíková. Organizátorkou akce je ředitelka TV Lyra Jana Víchová.

 

„Byl bych velice rád, kdyby tradice tohoto festivalu měla vzestupnou tendenci a město Ústí nad Labem se zařadilo mezi ta města, která si lidé spojují s kvalitním filmovým festivalem“, řekl primátor Jan Kubata.