Nejlepší štrúdl se peče u Jelínků

13.12.2010
Rozhodla o tom tradiční předvánoční soutěž v Domě dětí a mládeže v Ústí nad Labem, ve které byl v porotě za město náměstek primátora Jan Řeřicha.

   Ten také výherkyni, respektive bratrovi paní Jelínkové, která musela pracovně odjet, předal dárek a od domu dětí kuchařku. „Štrúdl opravdu miluju ale po této soutěži, kdy jsme vybírali ze sedmnácti přihlášených, ho alespoň čtrnáct dnů nechci vidět“, řekl po soutěži Řeřicha.

   Vedle něj byla v porotě také zástupkyně tisku Jitka Hadašová nebo bývalá ředitelka domu dětí a mládeže Marie Jelínková. Do již pátého ročníku se přihlásilo již zmíněných sedmnáct soutěžících z řad veřejnosti i dětí z ústeckých škol. „Vyhrál ale štrúdl netradiční, který kromě jablek měl v náplni puding“, dodal náměstek primátora Jan Řeřicha s tím, že u něj doma peče tuto pochoutku zásadně dcera.

   O původ štrúdlu se přou Maďaři a Rakušané. Pochází totiž z dob monarchie. V Maďarsku se tažený štrúdl peče s tvarohovou a makovou náplní, v Rakousku je ale nejpopulárnější ta jablečná.

  Tradiční soutěž „štrúdlejády“ byla součástí předvánočního setkání. Návštěvníci Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem si mohli prohlédnout výstavu ovoce, ochutnat mošty či sami nazdobit vánoční perníčky.







Nejlepší štrúdl se peče u Jelínků