Motorismus

I tento sport má na Ústecku svoji tradici v oblasti silničních motocyklů a motokrosu. Avšak vzhledem k velké finanční náročnosti se stal de facto sportem velmi úzkého okruhu nadšenců. Přesto i zde mají ústečtí několik jedinců, kteří vynikli v celorepublikovém měřítku. Nejznámější postavou motocyklových silničních závodů z našeho města byl bezesporu Jaroslav Franc. Patřil ve své době mezi československou motocykovou špičku, zúčastňoval se mnoha našich i zahraničních závodů. Jeho sport se mu stal nakonec osudným. Zahynul tragicky po kolizi dne 10. června 1979 - stalo se tak na závodech v Karviné v mezinárodním závodě o Zlatý kahanec.

Judo

Tento sport má svou tradici v Neštěmicích v oddíle TJ Český lev Neštěmice a v poslední době v Setuze Ústí nad Labem. Jednou z nejvýznamějších judistek, byla několikanásobná mistryně Československa Ivana Brettová, členka Českého lva Neštěmice.

Krasobruslení

Krasobruslaři mohli od roku 1957 využívat otevřený zimní stadión spolu s hokejisty, který byl v roce 1971 otevřen znovu jako zastřešený. I oddíl krasobruslení dokázal vychovat v Ústí nad Labem mistry Československa a olympioniky, jako např. Lenku Kulovanou a v kategorii juniorů Jardu Nekolu.

Karate

Tento sport je poměrně mladý, přesto ale karatisté Slovanu Ústí nad Labem hráli a hrají jak v Československu, tak nyní v České republice prim. Za všechny úspěšné karatisty alespoň jména Tomáš Vaníček, či Stanislav Linhart.

Kulturistika

I tento sport má v našem městě již svoji tradici. Zvláště odvětví tzv. silové kulturistiky - jeho borci proslavili naše město v celém Československu či České republice. Získali i tituly přeborníků Československa a České republiky. Jmenujme alespoň - Zdeněk Fanta, či předčasně zesnulý František Pál.


Obsah Předchozí kapitola Následující kapitola