Lehká atletika

Královna sportu - jak je atletika nazývána - našla své důstojné zástupce i v našem městě. Příchodem atletických nadšenců v roce 1945 začala psát i ústecká atletika svoji historii. Již krátce po válce v roce 1945 se na nynějším stadionu 1. máje konaly lehkoatletické závody. Přes nepříznivé klimatické podmínky dokázala i ústecká atletika vychovat reprezentanty Československa v lehké atletice. V poslední době zájem mládeže o tento sport dost upadá. Atletika není přece jenom tak populárním a finančně atraktivním sportem jako např. fotbal nebo hokej a navíc je to sport náročný nejen na čas, ale i na psychickou a fyzickou odolnost člověka. Ze známých osobností československé atletiky, které vyrůstaly v našem městě můžeme jmenovat alespoň tyto:

Bedřiška Kulhavá (rozená Müllerová) - slavná postava československé atletiky, srovnatelná s takovými osobnostmi, jakými byli např. Skobla, Zátopek, Daněk, či Fibingerová nebo Kratochvílová. Dcera ústeckých starousedlíků z Předlic dokázala v amatérských podmínkách dosahovat špičkových výkonů na středních tratích a proslavila naše město i zemi doslova v celé Evropě. V roce 1960 reprezentovala Československo na olympiádě v Římě v běhu na 800 metrů. Nyní několik čísel z její bohaté kariéry: Československo reprezentovala celkem 34x, na mistrovství Československa získala celkem 26 titulů mistryně republiky na tratích 400 metrů, 800 metrů a v přespolním běhu.


Libuše Macounová - reprezentovala Československo celkem 27x, trojnásobná mistryně republiky v hale na tratích 300 a 400 metrů, v roce 1966 získala na Evropských halových hrách v Dortmundu druhé místo v běhu na 400 metrů výkonem 52,2 s.

Libuše Říhová - Strejčková - reprezentovala Československo 26x, v letech 1953 - 1959 získala na tratích 100 a 200 metrů celkem 12 titulů mistryně republiky.

Stanislav Hoffmann - přestože za ústecký Spartak nikdy nezávodil, je rodákem z našeho města a s atletikou na vrcholové úrovni začal v Litvínově pod vedením zkušeného trenéra Joška. Patřil mezi naše reprezentanty na střední a dlouhé tratě a jen zranění a nemoci jej vyřadily z účasti na olympijských hrách. Svá nejlepší běžecká léta strávil v Dukle Praha. Vyhrál 4x populární silniční běh na10 km - Běchovice-Praha (1970, 1973, 1974, 1977), 1x vyhrál dříve silně obsazený Běh Rudého práva (1974). V sedmdesátých letech patřil mezi československou vytrvaleckou špičku. Na mistrovství Evropy 1974 v Římě získal 7. místo v běhu na 5 km. V roce 1965 se zůčastnil v Houštce u Staré Boleslavi závodu na 2 000 metrů, kde vytvořil tehdy Josef Odložil světový rekord. Byl několikrát držitelem československých rekordů na 5 a 10 km, jako jeden z mála československých mílařů dokázal zaběhnout 1 500 metrů pod 3:40,00 minut, což byl v té době výkon světové úrovně.

Pavel Šourek - ústecký rodák a odchovanec ústecké atletiky. Jeho prvním trenérem byl jeho otec Zdeněk, kdysi velká naděje československé atletiky. V 80. letech několikráte reprezentoval Československo v bězích na 1 500 metrů. To již běhával za pražskou Slavii Praha IPS. Na trati 1 500 metrů patřil v první polovině osmdesátých let k československé špičce.

Ladislav Slouka - ústecký rodák a odchovanec ústecké atletiky, několikrát v osmdesátých letech reprezentoval Československo. Vrcholných výkonů dosáhl již jako závodník LIAZ Jablonec. Začínal na tratích 400 a 800 metrů, nejhodnotnějších výkonů dosáhl na trati 1 500 metrů, kterou rovněž dokázal zaběhnout pod 3:40,00 minut.

Michal Kučera - ústecký rodák a odchovanec ústecké atletiky, několikanásobný mistr Československa a České republiky v okresu, reprezentant Československa a České republiky v přespolních bězích a na 5 a 10 km.

Alexandr-Lexa Bílek - chodec, v letech 1962 - 1972 13x mistr republiky, reprezentant Československa.


Obsah Předchozí kapitola Následující kapitola