Ústecký Evropský týden mobility 2008

Od 16. do 22. září ve Zdravém městě Ústí nad Labem probíhala kampaň zaměřená na ekologicky šetrnou a bezpečnou dopravu s názvem Evropský týden mobility. V průběhu kampaně se představily všechny možné způsoby dopravy, které prospívají zdravému životnímu stylu a které šetří prostředí, ve kterém žijeme.

V úterý 16. září vyrazil „od Vraku“ do Velkého Března peloton cyklistů a zdatných in-linistů. Účastníků, kteří se sestávali ze žáků a studentů ústeckých škol, bylo na 130. Ve Velkém Březně na všechny čekala prohlídka zámku a pivovaru. Všichni si odnesli nejenom malý dárek, ale také znalosti o poskytování první pomoci. Akce proběhla za podpory Nadace Partnerství.

Po celý týden bylo nepříznivé počasí, výjimka nenastala ani ve středu, 17. 9., kdy se Ústí nad Labem pokoušelo v rámci kampaně „Čistý vzduch všem“ překonat rekord Olomouce ve sběru baterií. Ústečané se ukázali být zdatnými rekordmany a stávající rekord překonali o více jak tunu.

Čtvrtek byl ve znamení veřejné dopravy a bezpečné jízdy autem. Ve Všebořicích se konal den otevřených dveří Dopravního podniku a současně tam prováděla Městská policie přeměřování přesnosti tachometrů a společnost PneuBox kontrolovala a brzdovou a chladicí kapalinu, funkčnost pneumatik a ostatních věcí, které si motoristé žádali. Jedinou kaňkou byl nízký zájem. Určitě se však pokusíme něco podobného opakovat za jiných podmínek.
Špatné počasí naopak neodradilo od účasti 220 žáků 2. - 4. tříd na akci s názvem Den bez úrazu, která se konala na Dětském dopravním hřišti. Děti si mohli prohlédnout, s jakým vybavením pracuje Policie ČR, zopakovaly si dopravní značky a pochytily něco málo o zásadách první pomoci. Nejvíce všechny však zaujala ukázka výcviku policejních psů.

Sobota patřila milovníkům turistiky a cyklistiky. Na 60 turistů vyrazilo na túru po okolí města a vrátilo se po zdolání 25 km na Větruši, kde na ně čekalo posezení u ohně s opékáním buřtů při poslechu hudby.
Cyklisty čekal po projetí městem asi 60 km výlet do Homole u Panny. Všechny účastníky na startu čekal dárek a v průběhu cesty na zahřátí guláš.
Nejméně zájmu sklidil nedělní program – in-line brusle centrem města. Přestože bylo vše zorganizováno tak, aby in-linisté mohli bez potíží kroužit ulicemi města, nedostavil se dostatečný počet účastníku, a proto byla jízda zrušena.

V pondělí 22. 9. se mohli řidiči v centru města setkat s pozoruhodnou hlídkou městských strážníků. Ti, ve spolupráci s dětmi, kontrolovali oprávněnost vjezdu do města. Ukázněné řidiče odměnily děti smajlíkem. Po skončení „hlídkování“ se děti byly podívat, jak funguje operační středisko městské policie.
Na bariéry ve městě chtěl upozornit projekt „Nauč mě přecházet“, který ve spolupráci se studenty Gymnázia dr. Václava Šmejkala, realizovala Speciální škola Pod Parkem.
Celý týden mobility se snažil propagovat udržitelnou a bezpečnou dopravu ve městě. Jen tak se vyhneme špatnému stavu ovzduší a zácpám v centru města. Nebuďme lhostejní k prostředí, kde žijeme.

Fotogalerie