TISKOVÁ ZPRÁVA Rady města Ústí nad Labem 8. 3. 2017

10.3.2017

13. Radní řešili nabídku na odkoupení bývalého autobusového nádraží
Magistrát města Ústí nad Labem obdržel dne 19. 1. 2017 nabídku společnosti BUS.COM a.s. na odkoupení případně na dlouhodobý pronájem komplexu nemovitostí bývalého autobusového nádraží v Ústí nad Labem. Společnost BUS.COM a.s. oslovil akcionář z Velké Británie ve věci rozvoje této lokality, proto se společnost obrátila na město Ústí nad Labem s možností předložení nabídky k jednání o odkoupení příp. dlouhodobý pronájem předmětných nemovitostí. Představa o hodnotě těchto nemovitostí se pohybuje mezi 160 až 200 mil. Kč.
Rada města vyslovila nesouhlas odkupu za navrhovanou cenu, definitivní rozhodnutí je na zastupitelstvu.

20. Vedení města vyjednalo čtyřistatisícovou cenu za odkup nemovitostí v ulici Na Nivách
Zastupitelstvo města uložilo 26. 9. 2016 náměstkovi Pavlu Dufkovi úkol vést další jednání ve věci odkupu nemovitostí v ulici Na Nivách. Na základě vyjednávání zaslal dne 22. 12. 2016 advokát zastupující majitele nemovitostí upravenou nabídku z původních 3 mil. korun na kupní cenu 400 tisíc korun s tím, že po složení kupní ceny do advokátní úschovy dojde k uvolnění zástavních práv, která jsou na nemovitostech zapsaná.
Návrh na odkup nemovitostí bude předložen zastupitelům na dubnové jednání zastupitelstva města s doplňujícími informacemi k případným možnostem dotací. V této záležitosti současně město bude žádat o výjimku v rámci další výzvy dotací na demolice z MMR. Dále vedení města předložilo požadavky do projektu Restart o vyhlášení speciálního dotačního titulu pro města právě na demolice, které nebyly možné realizovat v první vlně dotací MMR. Na základě výsledku jednání o pilířích restrukturalizace Ústeckého kraje by se požadované výzvy v akčním plánu měly objevit právě jako podpora pro oblasti postižené průmyslovou minulostí.
Současně bude zastupitelům předložen odhad demolice dle ceníku přibližně za 106 mil. korun, konečná cena by však vyšla až z případného výběrového řízení.
Součástí projednaného a radou města odsouhlaseného návrhu na odkup jsou možnosti případného využití, které byly zpracovány městským architektem. Návrh vymezuje 4 základní prvky:
· veřejný prostor ulice se stromořadími, ponechat zelené doprovodné plochy, rozšířit prostor ulice s chodníky
· prostor pro umístění viladomů, celkem 5 domů s předzahrádkami, výška 4 NP s ustupujícím posledním patrem 5 NP, počet bytů 16–18, celkem kapacita 80 bytů
· prostor pro hřiště dětem do 12 let, oplocené, vybavené herními prvky a mobiliářem, prostor pro dospívající mládež

· parková úprava
Jako druhou etapu revitalizace ulice Na Nivách lze doplnit zrcadlově druhou řadu viladomů.

29. Dotace v oblasti nestátních sociálních služeb a služeb blízkých službám sociálním
Radní schválili dotace z odboru kultury, sportu a sociálních služeb určené na podporu sociálních služeb a služeb blízkých službám sociálním. Žádosti o dotace byly podávány formou projektů. Proces shromáždění a posuzování předkládaných projektů probíhal v trvale udržitelných strukturách komunitního plánování – koordinačních skupinách, manažerském týmu a Komisi pro sociálně zdravotní problematiku a místní Agendu 21. Dotační řízení bylo vyhlášeno dne 1. 10. 2016, uzávěrka byla dne 31. 10. 2016.
Předloženo bylo 45 souhrnných projektů obsahujících 91 podprojektů, vyřazeno bylo 6 projektů. Podporu 30.806 Kč tak získala například Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy na částečnou úhradu nákladů spojených s realizací aktivit na podporu rodiny dle žádosti „Rodiny na jedné lodi 2017“. Centrum pro zdravotně postižené Ústeckého kraje dostalo na částečnou úhradu nákladů dle projektu „Osobní asistence“ 50.000 Kč. Centrum podpory zdraví získalo 25.000 Kč na „Cvičení mentálně postižených“. Celkem tak bylo schváleno za 354.600 korun.
Požadované dotace nad 50 tisíc korun rada města odsouhlasila s tím, že o jejich definitivním schválení rozhodnou zastupitelé. Takovým příkladem je například podpora Oblastní charity ústí nad Labem, pečovatelská služba OPORA, Fokus Labe a další. Celkem budou předloženy projekty za 9.514.400 korun.

30. Dotace na celoroční volnočasovou činnost dětí a mládeže
Rada města přerozdělila finanční prostředky z dotačního programu pro poskytování dotací v oblasti volnočasových aktivit. Bylo doručeno 8 žádostí o podporu celoroční volnočasové a pohybové aktivity nesoutěžního zaměření, kde nejsou účastníci registrovaní ve sportovních organizacích a svazech. Dotace se vztahuje na členy s trvalým bydlištěm na území statutárního města Ústí nad Labem, docházkou na organizované volnočasové aktivity minimálně 1x týdně a účastí alespoň na jedné volnočasové aktivitě pořádané subjektem za dané pololetí.
Komise mládeže a sportu doporučila podpořit subjekty v celkové výši 260.400 Kč. Výše dotace na jednoho člena činí 600 Kč. Finanční prostředky byly rozděleny dle jednoduchého klíče (počet členů do 18 let x 600 Kč).
Podpořena byla Asociace turistických oddílů mládeže ČR, Junák – český skaut, středisko Šíp Neštěmice, Junák – český skaut, středisko Ústí nad Labem, Rodinné centrum Slunečník, sdružení V.T.O. M., Via Europa, YMCA Ústí nad Labem.
Dotace nad 50 tis. Kč podléhají schválení Zastupitelstvu města, řešena tak bude podpora pro Pionýrskou skupinu Dravci.

31. Podpora akce zdravotně postižených
Rada města dle doporučení komise podpořila Ústecký Arcus částkou 11.000 Kč, a to na činnost „Aktivizační cvičení a plavání v bazénu MN Ústí nad Labem“, které probíhá pro onkologické pacienty v rehabilitačním bazénu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Cvičení probíhá pod odborným dohledem fyzioterapeuta vždy 1x týdne mimo období prázdnin.
Podporu 30.000 Kč získala společnost Parkinson na rehabilitační plavání a nápravný tělocvik, hippoterapie, turistiku. Jedná se o činnost ve prospěch zlepšení společenského postavení a kvality života pacientů s Parkinsonovou nemocí.

32. Dotace z Fondu Rady města Ústí nad Labem
Z Fondu Rady města Ústí nad Labem je radou města podpořena 40.000 Kč společnost DTO CZ na akci „GERONTOLOGICKÉ DNY SEVEROZÁPAD 2017“. Akce se koná 25. 5. 2017, je určená pro pracovníky institucí pracujících se seniory převážně v Ústeckém kraji (DpS, hospice, nemocnice, pečovatelské sl.). Účelem kongresu je posílení odborných kompetencí účastníků, prosazování postavení regionu jako nositele společensky potřebných aktivit pro seniory, podpora a zlepšování zdravotní a sociální péče o seniory, šíření myšlenek o významu gerontologické péče a zapojení veřejnosti do problematiky péče o seniorskou populaci.

Ústecká freeridová organizace získala 38.000 Kč na „Reprezentace města v ČR A ZAHRANIČÍ – Simona Jirková“. Simona Jirková je členkou reprezentace ČR v disciplíně sjezd horských kol a vicemistryní ČR a vítězkou českého poháru, obsadila 3. místo na Evropském poháru, účastnila se světového poháru i MS. Projekt zahrnuje termínovou listinu závodů na rok 2017 v ČR a zahraničí (Val di Sole - Itálie, Leogang - Rakousko).

Vlastimil Čermák, Václav Kapička, Miroslav Papež získali po 34.000 Kč na akci „WORLD MASTERS GAMES AUCKLAND 2017“. Sportovní hry WMG Auckland 2017 jsou uznány Mezinárodním olympijským výborem a jsou určeny pro sportovce z celého světa. WMG se zúčastní 25 tisíc sportovců ze 100 zemí. Soutěžit se bude ve 28 sportech a jeden z těchto sportů je plážový volejbal. Tým chce navázat na předešlé úspěchy, kdy v letech 2011, 2013 a 2015 získal zlaté medaile (v letech 2011 a 2015 na European Master Games).

35. Obecně závazná vyhláška pro stanovení školských obvodů spádových mateřských škol zřizovaných městem Ústí nad Labem
Rada města odsouhlasila návrh obecně závazné vyhlášky, kterým by měly být stanoveny školské obvody spádových mateřských škol zřizovaných městem Ústí nad Labem. Město tak reaguje na novelu školského zákona č. 561/2004 Sb., která stanovuje povinnou předškolní docházku. Z novely vyplývá, že obec je povinna stanovit spádové obvody také pro mateřské školy. Tyto nové obvody budou pro děti pětileté až šestileté, kterých se týká povinná předškolní docházka. Dále pak pro děti čtyřleté, kterým nově zákon stanovuje nárok na přijetí do mateřské školy od nového školního roku. Určením spádové mateřské školy není dotčeno právo zákonných zástupcům dětí vybrat si pro své dítě jinou než spádovou mateřskou školu a tato mateřská škola v případě volné kapacity může dítě přijmout.
Znění vyhlášky bude k definitivnímu schválení předloženo zastupitelům.