Pivovary

Pivovar Velké Březno 

Novodobá historie pivovaru ve Velkém Březně začala roku 1753. Pivo se zde však vařilo mnohem dříve - zmínka o prodeji pivovaru a sladovny se objevuje již v roce 1628. Díky vysoké kvalitě bylo pivo oblíbené nejen doma, ale i v zahraničí, kolem roku 1900 se vyvážela až třetina produkce. Úspěchy pivovaru byly korunovány oceněním dvorské kanceláře rakouského císaře, od níž pivovar získal pro výtečnou kvalitu právo používat státního symbolu rakouského orla na podnikové značce a pečeti. Tohoto symbolu již společnost neužívá. Místo orla zdobí dnes značku nenapodobitelná dobrosrdečná tvář pivaře Cibicha. Přednosta místní železniční stanice prý za souhlas s využitím svého portrétu dostal doživotní odměnu 30 piv týdně v místní restauraci Tivoli. 

 

Od roku 1930 jako první v ČSR užívá pivovar automatický zátkovací stroj švédského systému ALKA. V pivovaru se vyrábí značky Březňák - světlý výčepní, světlý ležák, Březňák 14⁰ speciál, nepasterizovaný tankový Březňák a Březňák 11⁰. Pokud také patříte k milovníkům zlatavého moku, nenechte si ujít zajímavé exkurze, který pivovar nabízí. Čeká na vás jedinečná prohlídka všech hlavních provozů velkobřezenského pivovaru s výkladem průvodce, ukázka klasické technologie vaření českého piva, ochutnávka velkobřezenského piva přímo v pivovaru a prodej značkového skla a suvenýrů.


Více informací na www.heinekenceskarepublika.cz nebo na www.breznak.cz

 

Pivovar Velké Březno     Pivovar Velké Březno

Pivovar Hotel Na Rychtě

Historické kořeny objektu sahají až do poloviny 19. století. Nejprve se zde prodávala vína a následně objekt sloužil jako restaurační zařízení. Před druhou světovou válkou zde fungoval známý hostinec U Hüblů, následně pak plzeňská pivnice, hostinec U Mádrů. Po roce 1970 objekt fungoval jako Mikulovská vinárna a v posledních letech se jednalo o restauraci Na Rychtě, která si své jméno nese i pro současný pivovar a hotel. Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí a přestavbou, která byla dokončena v roce 2010.

V současné době pivovar vyrábí vlastní piva, která vaří z výběrového českého sladu a chmele ústecký sládek Jaroslav Rottenborn. Výrobní kapacita pivovaru je 1000 hl/rok, která je určena výhradně pro vlastní potřebu restaurace. Varny jsou součástí interiéru restaurace. Každé pivo uvařené v tomto pivovaru je podáváno nefiltrované a nepasterizované, aby se v něm zachovaly všechny původní výživné látky. V pivovaru se vyrábí piva Mazel 12⁰, Vojtěch 12⁰, Ústečan 14⁰, Ústecká Rychtářka 11⁰, Brusinka 12° a Rychtovar 14°.

Také pivovar Na Rychtě nabízí pro zájemce exkurze. Čeká Vás prohlídka sklepních prostor s kvasnými a ležáckými tanky s odborným výkladem vaření piva dle historických a současných receptur.

Pivovar Hotel Na Rychtě nabízí ubytování kategorie Standard*** v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích v celkové kapacitě 27 lůžek s vlastním sociálním zařízením. Ubytovaní hosté mají možnost celodenního stravování v hotelové restauraci.

Více informací na www.pivovarnarychte.cz
 

Pivovar Hotel Na Rychtě     Pivovar Hotel Na Rychtě