Lokální pochoutka provoněla ústecké muzeum

Lokální pochoutka provoněla ústecké muzeum
30.4.2013
Do druhého ročníku klání o nejlepší tradiční Trmickou makovou mušli vyslali pekařky a pekaři celkem 28 vzorků.

Soutěž připravilo v rámci projektu Slavné lokální značky z Ústí nad Labem odd. cestovního ruchu magistrátu ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem. Trmická mušle je pečivo původně plněné mákem. Letos se však soutěžilo ve třech kategoriích. Kromě původní klasické receptury mohlo na 250 návštěvníků ochutnat také její variace - mušle se slanou náplní například s masem, zelím nebo sýrem a také sladkou variaci s náplní tvarohovou, jahodovou či oříškovou.

Nejlepší klasiku upekla Růžena Veberová, se sladkou i slanou mušlí zvítězila Laďka Filipová. Soutěž doplnily v muzeu jarní trhy i představení Sváťova dividla.

Původ makových mušlí poodhalují záznamy v trmické kronice, která datuje zrození proslulého pamlsku na rok 1836, kdy se z tovaryšské cesty vrátil domů pekař Wenzel Schindler. Krátce na to se na velikonočním trhu pochlubil, co se v cizině naučil. Z jaké země pekař Schindler netradiční recept na sever Čech přivezl, není známo. Díky projektu se tak podařilo obnovit její tradici.

Soutěž o trmickou mušli byla poslední letošní akcí projektu Slavné lokální značky z Ústí nad Labem, který představil proslulé firmy a jejich výrobky z ústecké historie. Zájemci ale mohou až do 2. června ještě navštívit v ústeckém muzeu výstavu Krásky Elida, která odkrývá tajemství ženy, jež se stala tváří kosmetiky Schichtova koncernu.